De amateursport ligt stil maar de topsport gaat door. Zonder publiek, dat wel. Met veel testen en ‘eigen bubbels’ wordt de kans op besmettingen verkleind. Toch is ook dat niet helemaal waterdicht en zijn er ook in die ‘bubbels’ nog besmettingen.

Lees de sportkranten er maar op na. In tal van sporten kunnen sporters op het ene moment niet meedoen, om een paar dagen later alweer terug te zijn, met dank aan een negatieve test. De Nederlandse atletiekploeg deed het geweldig goed op de EK Indoor. Behalve met een karrenvracht aan medailles kwamen zij echter ook met een aantal besmette atleten terug. Dat gold overigens ook voor andere landen.

Natuurlijk zouden wij ook graag zien dat alles weer ‘normaal’ gaat en dat er geen beperkingen zijn voor sport en voor publiek. Ook wij van Risk en Sport kunnen niet wachten om weer op de tribune te zitten. Helaas kan dat nog even niet het geval. De besmettingscijfers lopen weer op en dus zal het allemaal nog weer even langer duren.

Ondertussen roept de KNVB dat het water de clubs aan de lippen staat. Logisch ook, zo lang zonder publiek spelen kost veel omzet. De hoge salariskosten lopen gewoon door. Anderzijds werd recent bekend dat het eigen vermogen van de meeste clubs afgelopen jaar is toegenomen.

Er wordt onderzoek gedaan naar evenementen, ook voetbal, met publiek. Wij moeten de definitieve uitkomsten afwachten maar de eerste resultaten lijken bemoedigend. Daarom vindt de KNVB dat er weer met publiek kan worden gespeeld.  Het klinkt voor ons als een politieke partij in verkiezingstijd: mooie woorden, die (nog) niet helemaal kunnen worden waargemaakt.

Toch mogen sporters, de voetballers voorop, niet mopperen. Zij hebben voordelen die veel Nederlanders niet hebben. Het ‘bedrijf’, – hun werk – draait nog door. Ze hoeven niet thuis te werken. In interlandperiodes mogen veel spelers voor hun land spelen en daarvoor reizen. Met alle risico’s van dien.

Moeten de tribunes echt weer open, nog voor alle winkels en horeca? Het is misschien goed om toch maar andere prioriteiten te stellen. Voetbal mag de belangrijkste bijzaak van Nederland zijn: het blijft een bijzaak. Met de nog altijd hoge besmettingscijfers is de snelste en veiligste weg naar volle tribunes het volgen van de maatregelen – hoe vervelend ook – en vaccineren.