Sinds het verschijnen van het boek van Nassim Nicolas Taleb ‘The Black Swan’ in 2007 is het begrip ‘Zwarte Zwanen’ een niet meer weg te denken fenomeen uit het risicomanagement. De ondertitel van het boek is: (vertaald) ‘de invloed van het hoogst onwaarschijnlijke’. Hoe houd je rekening met het grote onbekende, dat toch desastreus kan zijn voor je bedrijf en organisatie als het zich, niet verwacht, toch voordoet? Er valt natuurlijk te discussiëren over wanneer iets onbekend is of niet. Is de corona-epidemie een grote onbekende, een ‘Black Swan’ of niet? Veel organisaties zullen in hun scenario-analyses of risico-analyses wel met de mogelijkheid van een epidemie rekening hebben gehouden, maar dan in de verschijningsvormen zoals die zich al eerder hebben voorgedaan. De valkuil van veel analyses: toch weer terugvallen op het bekende. De waardering in het risicomanagement voor analyses die rekening houden met zaken die niet of nauwelijks waarschijnlijk worden geacht (de zogenaamde staartrisico’s), maar wel een enorme impact (vernietiging van het bedrijfsmodel) kunnen hebben, is in ieder geval enorm toegenomen. Voor diegenen die willen weten wat ze eraan zouden kunnen doen, is een ander boek van Nassim Nicolas Taleb interessant, namelijk ‘Antifragile’. Zoals op de cover van het boek staat: ‘Antifragile is a blueprint for living in a Black Swan world’.