Het waren saaie maanden, zo zonder (grote) sportevenementen. Jammer, maar het was nodig. Het gaat nu beter in Nederland, vooral omdat er maatregelen zijn genomen die door de overgrote meerderheid wel serieus zijn genomen en nageleefd. Inmiddels kan er gelukkig weer wat meer, ook op sportgebied.

Toch is het vandaag, ik schrijf dit op 28 juni, een vreemde dag. Moest ik de Dutch Grand Prix op Zandvoort al missen, vandaag gaat ook het grootste sportevenement in Nederland, de TT van Assen niet door. En dat exact 40 jaar na die magistrale overwinning van “Jumping Jack” Middelburg.

Natuurlijk steun ik de organisaties van de sportevenementen waar ik al kaarten voor had. Volgend jaar dan maar.

Het virus is nog niet weg. Af en toe is er in Nederland een lokale opleving maar ook in de landen om ons heen zien wij lokaal het aantal ziektegevallen toenemen. Wat verder weg neemt het aantal besmettingen zelfs nog steeds snel toe.

Ook als er weer internationaal gesport gaat worden zullen strikte maatregelen moeten worden genomen om verspreiding te voorkomen. Het tennis-demonstratietoernooi in Servië was daarvan nu niet echt het goede voorbeeld.

In een aantal landen wordt ook weer gevoetbald. Zonder publiek, dat wel. De televisiegelden zijn blijkbaar erg belangrijk. Ook andere sporten starten weer op, met maatregelen en vaak zonder publiek.

En ik kan mij een Tour de France, Giro of Vuelta zonder publiek ook niet voorstellen.

Straks hier ook weer. Er mag zelfs beperkt publiek komen. Maar niet juichen! De maatregelen lijken moeilijk uitvoerbaar en te handhaven. Laten we hopen dat het goed afloopt.

Natuurlijk hadden wij van Risk en Sport ook niet op een pandemie van een dergelijke omvang gerekend. Het door oorzaken van buitenaf moeten afgelasten van grote evenementen stond wel op ons lijstje. Met alle (sociale en financiële) gevolgen van dien.

Organisatoren van grote sportevenementen staan voor grote uitdagingen. Op de eerste plaats voor de korte termijn: hoe lang overleven we nog zonder evenementen te mogen organiseren, dan wel met het organiseren van evenementen met weinig publiek, m.a.w. financieel en operationeel risicomanagement? Op de tweede plaats voor de lange termijn: moeten we niet gaan denken aan een ander businessmodel of sterker nog: worden we niet gedwongen tot een ander businessmodel m.a.w. strategisch risicomanagement.Wij helpen daar graag bij. Ook op 1,5 meter afstand en met een mondkapje.