Afgelopen zomer heeft de KNGU ongelooflijk veel kritiek over zich heen gehad, nadat voormalige topturnsters onverbloemd hun negatieve ervaringen naar buiten brachten. Persoonlijke ervaringen als intimidatie, negeren en zelfs fysiek geweld waren niet van de lucht en moesten al langer bij de KNGU bekend zijn geweest.

Met de kennis van nu moet vastgesteld worden dat eerdere pogingen om een cultuuromslag te bewerkstelligen niet overtuigend (genoeg) zijn geweest. En vooral ook dat de topturnsters van toen nog steeds het gevoel hebben niet gehoord te zijn.

Waren daar dan de documentaires TURN van de publieke omroep of Athlete A van Netflix voor nodig? Of creëerde toch de ‘biecht’ van een beklaagde coach dit momentum? Feit is dat de ervaringen van de topturnsters oprecht waren. Maar dat gold ook voor de huidige Olympische selectie, die meldde zich niet in dit beeld te herkennen.

Met alles wat je ervan kunt vinden, mag ook gezegd worden dat de KNGU zich nu wél kwetsbaar heeft opgesteld. Er is een onafhankelijk onderzoek door Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht, in gang gezet. Clubbestuurders zijn helder geïnformeerd en ook het optreden van de voorzitter en de directeur (beiden vrouw en relatief kort in functie) in de media was bewogen en overtuigend. Zij verdienen een kans om deze cultuuromslag nu wel door te zetten.

Laat dat de ingrediënten zijn voor succesvol risicomanagement in de sport.

Rien van Haperen, partner Risk en Sport