Bij goed risicomanagement denkt men in eerste instantie aan financiële risico’s bij banken, pensioenfondsen of hypotheekverstrekkers. Maar dat geldt ook voor bedrijven en niet in de laatste plaats voor sportorganisaties en sportevenementen.

In het weekend van 6 en 7 april jl. vond de NN Marathon Rotterdam plaats. Er deden 17.000 lopers op de marathon mee. Daarnaast een groot contingent lopers, jong en oud, op de 1 km, 2,5 km, 4,2 km en 10,55 km. De Coolsingel was traditiegetrouw het decor voor duizenden deelnemers en een enthousiast publiek.

De NN Marathon Rotterdam is een ervaren organisatie en betitelt zich graag als ‘De Mooiste Marathon van Nederland’. Niettemin, het is een enorme onderneming om een dergelijk grootschalig evenement goed te laten verlopen. Een evenement, waar ook risico’s aan zijn verbonden. Ook hier niet alleen financieel, maar ook operationeel, logistiek en reputatie. Men is van veel partijen afhankelijk en alleen al een omslag van relatief frisse weersomstandigheden in de vroege ochtend naar een hogere temperatuur rond het middaguur vergt een enorme inspanning van de lokale organisatie en de hulpdiensten (Rode Kruis, EHBO en Ambulancediensten).

NN Marathon Rotterdam is zich hiervan zonder twijfel terdege bewust en heeft in de voorbereiding alle beheersingsmaatregelen getroffen om ook calamiteiten het hoofd te kunnen bieden. Adequaat inspelen op gewijzigde omstandigheden, die soms fataal kunnen zijn. Preventief, ten tijde van en, waar nodig, met nazorg.

Dat deed ook Abdi Nageeye, die in een nieuw Nederlands record van 2.06.17 finishte. Op 32 km speelden zijn hamstrings verontrustend op. Een serieus risico op de marathon want de kans is groot dat de finish dan al niet eens meer wordt gehaald. Hij pakte het verstandig aan door niet te forceren, ingehouden te lopen en toch in een grandioze tijd te finishen. Ook hij was zich bewust van het risico, nam de juiste maatregel en handelde hiernaar.

Rien van Haperen, partner Risk en Sport

Foto met onderschrift ‘Foto: Erik van Leeuwen’.